Skæve historier, sære ord og skarpe blikke

Det starter tidligt ..

Jeg havde en lille tematisk oplevelse med mobilkameraet forleden. Den hedder: Banker er tidligt ude med riven, hvad kunder angår...

 

Billede479.jpg 

Nettos tilbudshylde: en fin, lille lege-bank, hvor man kan lære at trække for mange kontanter ud fredag aften, eller sætte sit lege-Dankort i brand, mens børneopsparingen stadig er uden for rækkevidde. *

 

 Billede480.jpg

En dør ind til en Jyske Bank filial. Små hænder, der gerne vil lege med penge, er også velkomne.

Nåmen, det var bare det.  

 

* Jeg er bare misundelig. Jeg havde bare et legekøkken med legemad, da jeg var lille ...  

Posted on torsdag, april 24, 2008 at 01:00AM by Registered CommenterAlexK in | CommentsPost a Comment

Jagten på den hurtige download

I går, da jeg skulle i seng, ville jeg gerne have, at det skulle være som i gamle dage: Nogen skulle læse op for mig, mens jeg faldt i søvn. Løsningen lå jo lige for: lydbøger. Og siden jeg er i besiddelse af en (nu funktionel) adgang til internettet, burde det vel tage 5 minutter at slå kløerne i den nyeste thriller/suspense/fantasy og hente det ned på sin bærbare, tage den med i seng og få varmet sin mave af GPU-køleren, mens nogen fortæller spændende historier i mørket.

Think again.

Først ville jeg være økonomisk, og loggede derfor på bibliotekernes selvbetjening med en vag idé om, at de jo nok havde sådan en service. Næh. De havde en samling støvede lydbøger på CD’ere og bånd, til fysisk afhentning.

Nåh.

Ok, men jeg kunne huske fra sidste års julehandleri, at der så småt var begyndt at dukke kommercielle lydbøger op i boghandlernes vinduer. Så måtte de klart også have lydbøger til download. Selvfølgelig ville de have det. Der er jo blevet snakket op og ned ad stolper om e-handel, og hvor meget vi danskere handler over nettet. Grøntsager, fisk, frakker, støvsugere og muzzak. Så selvfølgelig ville der også være bøger. En glitrende, digital boghandel, der ville udfolde sine døre og blidt trække mig indenfor i et grænseløst boglandskab, en læseklode, et ustoppeligt kosmos af bøger, der bare ventede på at blive trukket ned af bits-og-byte hylden og blive mine.

Troede jeg.

Google var egentlig ikke så meddelsom omkring lydbøger til download, men den havde da et par bud, inden den nåede til domæne-squatters og pornosider. 

Først gik turen til Aschehoug.dk. De havde tilsyneladende kun 10 lydbøger til salg - altså, hvis jeg ville vente på pakken med posten og bløde op til 299,- for en digital version på oldskool CD. Nej, ikke så godt, tænkte jeg. Alt over 10 sekunders leveringstid er sub-optimalt, når man er i forbrugerhjørnet. Det gik kun i gamle dage. 

Næste forsøg på Gyldendal.dk linkede videre til deres samarbejdspartnere (antager jeg), TDC (dødt link) og Urban.dk.  Sidstnævnte besad til gengæld hele 73 titler. Ikke ligefrem til at falde i svime over, men OK. De ville gerne sælge mig en digital version til download. Fantastisk!

Picture%2010.png

 

Men så er der lige problemet, når det er en bærbar Mac, man gerne vil lytte fra: “Hvis du benytter Mac eller Linux, vil du dog ikke kunne afspille WMA-musikfilerne. Det skyldes, at de er beskyttet af DRM, og Mac/Linux understøtter ikke dette system. DRM er et krav fra mange pladeselskaber.

Orily?

Der var dog en løsning, opdagede jeg efter at have rodet lidt rundt i hjælpesektionen:

Konvertering af WMA
For at kunne afspille musikken på en iPod og andre afspillere, der ikke er kompatible med Windows’ DRM licenser, skal den konverteres til Mp3 formatet. Sådan gør du:
1. Hvis du afspiller musikken for første gang, skal du afspille et kort stykke af hvert enkelt nummer i Windows Media Player 9 eller højere for at hente licenserne. Bemærk, du skal være logget på internettet imens denne handling udføres.
2. Brænd en cd med musikken via Windows Media Playerens brændeliste.
3. Brug derefter 'Kopier fra CD' funktionen i WMP for at kopiere filerne fra cd'en ind på computeren i MP3-format. (Husk at vælge hvilke format WMP skal konventere til, den står til WMA som standard. Det ændres her: Funktioner -> indstillinger -> Kopier fra CD).
4. Du kan nu overføre Mp3 filerne til den ønskede afspiller


Nåh.

Men nu var det sådan set lidt sent om aftenen, og jeg ville sådan set bare gerne i seng og lytte til min bog … Et kort, sort øjeblik overvejede jeg at tænde for en torrent-downloader, og få det overstået. Men nej, jeg ville jo gerne give penge for min godnatlæsning, og støtte de flinke forfattere (og oplæsere, og oversættere, og forlag, praise Jesus, send flere penge!), så jeg kæmpede trofast videre.

Så fandt jeg frem til EnNyBog.dk, som glad bød mig velkommen:

Picture%209.png


Yessir! Jeg var klar! Mit kreditkort dirrede af iver. Over 50 bøger til download, så det ud til. Ingen sci-fi, ingen   fantasy, ingen kække ting. No-frills fagbøger og fiktion. Jeg var ved at nærme mig den desperate fase, så det var sådan set OK. “Ornitologiske Vandringer På Vestkysten 1984-88” ville have klaret spærregrænsen uden problemer.

Men:

Konvertering af WMA
"I nogle tilfælde er lydbogen i WMA format, og for at kunne afspille lydbogen på en iPod, ikke-DRM kompatible afspillere eller på en MAC, skal den konverteres til Mp3 formatet på en Windows PC. Sådan gør du: … ”


Nej, nu stopper I!

Her gik det op for mig, at jeg ledte det forkerte sted. Internettet er jo internettet, fordi det fører ud af lille, ikke-digitale Danmark og ud i verden, hvor der er andre af min æt.  10 sekunder på Google med de rigtige søgeord (lydbog + download + lige nu +nemt  audio + ebook + download) , og så landede jeg på Audible.com. 10 år på bagen (wow, var der ægte internet dengang? jeg husker det som tidlig IT-stenalder), kæmpe udbud, flere membership plans, ekstra tilbud og fristende lækkerier overalt. Meget Amazon.com-agtigt (bortset fra at Amazon.com også uden at blinke tilbød at sælge mig digitale bøger i æsker, der skulle sendes med snail-mail).

Picture%206.png


Jeg var proaktivt bitter efter mødet med de andre sites. Så ville der vel være noget med DRM-licenser eller WMA-formater igen. Eller måske skulle jeg downloade deres helt egen E-reader for at få lov til at lytte til min bog, og den ville tilfældigvis ikke være kompatibel med Mac, eller kræve ekstra downloads af drivers, der straks ville sprænge min maskine i luften, eller forvandle alle mine andre mp3-filer til genindspilninger af Det Bedste. Eller måske ville de ikke sælge til folk udenfor USA. Eller måske forpligtede jeg mig til at købe 25 bøger om måneden or else. Jeg havde givet op på min godnathistorie.

Men nej.

Jeg købte mig den billigste Membership Plan  (formedelst 7.49 dollars for de første 3 måneder, herefter 14.95, med én gratis bog om måneden og rabat på resten). Jeg valgte mig en bog. Jeg lyttede til det lange, fine uddrag, som afspillede uden problemer. Jeg klikkede på “purchase”. Jeg downloadede. Jeg afspillede i min mp3-afspiller uden den mindste krølle på noget. Jeg faldt glad i søvn. Halleluja!

 
Picture%207.png

Moralen er: Hvad fanden? Hvorfor er det lige, at der skal være alt det ballade med rettigheder og formater og jegskalkommefterjer. Jeg er en ærlig forbruger, med ærlige penge og et ærligt internetkabel, og en ærlig trang til at købe rigtigt mange lydbøger. Kom nu, danske sites der sælger bøger. Det er ikke farligt.

Min Google-søgning faldt i øvrigt over en artikel med den lokkende indledning: “Forestil dig en fremtid hvor du kan gå ind på biblioteket via din computer og låne en lydbog” Ja, for fanden! Gerne! Men artiklen er fra 2006, og nu skriver vi 2008…


Posted on torsdag, april 24, 2008 at 12:10AM by Registered CommenterAlexK in , | Comments12 Comments

Boligjagten eskaleres

Posted on onsdag, april 16, 2008 at 03:57AM by Registered CommenterAlexK | CommentsPost a Comment

Galleriet Proudly Presents ..

billede434.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Billeder Af Træer ...

Posted on tirsdag, april 15, 2008 at 01:47AM by Registered CommenterAlexK in | Comments1 Comment

Bogen på tour

Nu jeg er ved opdateringerne, så dukker jeg op på Fantasticon den 26. - 27. april i Vanløse Kulturhus (som er et forbløffende lækkert sted, så vidt jeg husker) med Marskens Hemmelighed under armen. Det bliver til et interview om søndagen, og forhåbentlig også en oplæsning om lørdagen.

Kom endelig forbi!

Posted on tirsdag, april 15, 2008 at 12:53AM by Registered CommenterAlexK in | CommentsPost a Comment