« Det starter tidligt .. | Main | Boligjagten eskaleres »

Jagten på den hurtige download

I går, da jeg skulle i seng, ville jeg gerne have, at det skulle være som i gamle dage: Nogen skulle læse op for mig, mens jeg faldt i søvn. Løsningen lå jo lige for: lydbøger. Og siden jeg er i besiddelse af en (nu funktionel) adgang til internettet, burde det vel tage 5 minutter at slå kløerne i den nyeste thriller/suspense/fantasy og hente det ned på sin bærbare, tage den med i seng og få varmet sin mave af GPU-køleren, mens nogen fortæller spændende historier i mørket.

Think again.

Først ville jeg være økonomisk, og loggede derfor på bibliotekernes selvbetjening med en vag idé om, at de jo nok havde sådan en service. Næh. De havde en samling støvede lydbøger på CD’ere og bånd, til fysisk afhentning.

Nåh.

Ok, men jeg kunne huske fra sidste års julehandleri, at der så småt var begyndt at dukke kommercielle lydbøger op i boghandlernes vinduer. Så måtte de klart også have lydbøger til download. Selvfølgelig ville de have det. Der er jo blevet snakket op og ned ad stolper om e-handel, og hvor meget vi danskere handler over nettet. Grøntsager, fisk, frakker, støvsugere og muzzak. Så selvfølgelig ville der også være bøger. En glitrende, digital boghandel, der ville udfolde sine døre og blidt trække mig indenfor i et grænseløst boglandskab, en læseklode, et ustoppeligt kosmos af bøger, der bare ventede på at blive trukket ned af bits-og-byte hylden og blive mine.

Troede jeg.

Google var egentlig ikke så meddelsom omkring lydbøger til download, men den havde da et par bud, inden den nåede til domæne-squatters og pornosider. 

Først gik turen til Aschehoug.dk. De havde tilsyneladende kun 10 lydbøger til salg - altså, hvis jeg ville vente på pakken med posten og bløde op til 299,- for en digital version på oldskool CD. Nej, ikke så godt, tænkte jeg. Alt over 10 sekunders leveringstid er sub-optimalt, når man er i forbrugerhjørnet. Det gik kun i gamle dage. 

Næste forsøg på Gyldendal.dk linkede videre til deres samarbejdspartnere (antager jeg), TDC (dødt link) og Urban.dk.  Sidstnævnte besad til gengæld hele 73 titler. Ikke ligefrem til at falde i svime over, men OK. De ville gerne sælge mig en digital version til download. Fantastisk!

Picture%2010.png

 

Men så er der lige problemet, når det er en bærbar Mac, man gerne vil lytte fra: “Hvis du benytter Mac eller Linux, vil du dog ikke kunne afspille WMA-musikfilerne. Det skyldes, at de er beskyttet af DRM, og Mac/Linux understøtter ikke dette system. DRM er et krav fra mange pladeselskaber.

Orily?

Der var dog en løsning, opdagede jeg efter at have rodet lidt rundt i hjælpesektionen:

Konvertering af WMA
For at kunne afspille musikken på en iPod og andre afspillere, der ikke er kompatible med Windows’ DRM licenser, skal den konverteres til Mp3 formatet. Sådan gør du:
1. Hvis du afspiller musikken for første gang, skal du afspille et kort stykke af hvert enkelt nummer i Windows Media Player 9 eller højere for at hente licenserne. Bemærk, du skal være logget på internettet imens denne handling udføres.
2. Brænd en cd med musikken via Windows Media Playerens brændeliste.
3. Brug derefter 'Kopier fra CD' funktionen i WMP for at kopiere filerne fra cd'en ind på computeren i MP3-format. (Husk at vælge hvilke format WMP skal konventere til, den står til WMA som standard. Det ændres her: Funktioner -> indstillinger -> Kopier fra CD).
4. Du kan nu overføre Mp3 filerne til den ønskede afspiller


Nåh.

Men nu var det sådan set lidt sent om aftenen, og jeg ville sådan set bare gerne i seng og lytte til min bog … Et kort, sort øjeblik overvejede jeg at tænde for en torrent-downloader, og få det overstået. Men nej, jeg ville jo gerne give penge for min godnatlæsning, og støtte de flinke forfattere (og oplæsere, og oversættere, og forlag, praise Jesus, send flere penge!), så jeg kæmpede trofast videre.

Så fandt jeg frem til EnNyBog.dk, som glad bød mig velkommen:

Picture%209.png


Yessir! Jeg var klar! Mit kreditkort dirrede af iver. Over 50 bøger til download, så det ud til. Ingen sci-fi, ingen   fantasy, ingen kække ting. No-frills fagbøger og fiktion. Jeg var ved at nærme mig den desperate fase, så det var sådan set OK. “Ornitologiske Vandringer På Vestkysten 1984-88” ville have klaret spærregrænsen uden problemer.

Men:

Konvertering af WMA
"I nogle tilfælde er lydbogen i WMA format, og for at kunne afspille lydbogen på en iPod, ikke-DRM kompatible afspillere eller på en MAC, skal den konverteres til Mp3 formatet på en Windows PC. Sådan gør du: … ”


Nej, nu stopper I!

Her gik det op for mig, at jeg ledte det forkerte sted. Internettet er jo internettet, fordi det fører ud af lille, ikke-digitale Danmark og ud i verden, hvor der er andre af min æt.  10 sekunder på Google med de rigtige søgeord (lydbog + download + lige nu +nemt  audio + ebook + download) , og så landede jeg på Audible.com. 10 år på bagen (wow, var der ægte internet dengang? jeg husker det som tidlig IT-stenalder), kæmpe udbud, flere membership plans, ekstra tilbud og fristende lækkerier overalt. Meget Amazon.com-agtigt (bortset fra at Amazon.com også uden at blinke tilbød at sælge mig digitale bøger i æsker, der skulle sendes med snail-mail).

Picture%206.png


Jeg var proaktivt bitter efter mødet med de andre sites. Så ville der vel være noget med DRM-licenser eller WMA-formater igen. Eller måske skulle jeg downloade deres helt egen E-reader for at få lov til at lytte til min bog, og den ville tilfældigvis ikke være kompatibel med Mac, eller kræve ekstra downloads af drivers, der straks ville sprænge min maskine i luften, eller forvandle alle mine andre mp3-filer til genindspilninger af Det Bedste. Eller måske ville de ikke sælge til folk udenfor USA. Eller måske forpligtede jeg mig til at købe 25 bøger om måneden or else. Jeg havde givet op på min godnathistorie.

Men nej.

Jeg købte mig den billigste Membership Plan  (formedelst 7.49 dollars for de første 3 måneder, herefter 14.95, med én gratis bog om måneden og rabat på resten). Jeg valgte mig en bog. Jeg lyttede til det lange, fine uddrag, som afspillede uden problemer. Jeg klikkede på “purchase”. Jeg downloadede. Jeg afspillede i min mp3-afspiller uden den mindste krølle på noget. Jeg faldt glad i søvn. Halleluja!

 
Picture%207.png

Moralen er: Hvad fanden? Hvorfor er det lige, at der skal være alt det ballade med rettigheder og formater og jegskalkommefterjer. Jeg er en ærlig forbruger, med ærlige penge og et ærligt internetkabel, og en ærlig trang til at købe rigtigt mange lydbøger. Kom nu, danske sites der sælger bøger. Det er ikke farligt.

Min Google-søgning faldt i øvrigt over en artikel med den lokkende indledning: “Forestil dig en fremtid hvor du kan gå ind på biblioteket via din computer og låne en lydbog” Ja, for fanden! Gerne! Men artiklen er fra 2006, og nu skriver vi 2008…


Posted on torsdag, april 24, 2008 at 12:10AM by Registered CommenterAlexK in , | Comments12 Comments

PrintView Printer Friendly Version

Reader Comments (12)

Til orientering lidt om bibliotekerne og online lydbøger.
http://erikhoy.blogspot.com/2008/04/netlydbog.html

Kan man ikke købe lydbøger via iTunes? Hader selv programmet, men hvis du har en mac ligger det vil lige for.
to, april 24, 2008 at 10:19AM | Unregistered CommenterLars Nyberg
Jo, det kan man sagtens, og jeg tror også, de har et ret godt udvalg.

Men de udbyder kun tjenesten i USA, og jeg er desværre låst til den europæiske version :)
to, april 24, 2008 at 10:34AM | Unregistered CommenterAlex
Ooh, overså lige linket. Det ser lovende ud, bortset fra gøglet med Media Player og licenser.
to, april 24, 2008 at 10:37AM | Unregistered CommenterAlex
Tdconline har over 200 aktuelle lydbogstitler til download - 80-160 kr. pr lydbog.

"Free audio books" som søgning på google giver i øvrigt en del kvalificerede bud på nemme downloads af gratis lydbøger. Man kan med fordel også søge efter podcasts :)

to, april 24, 2008 at 01:09PM | Unregistered CommenterZenia
Kig evt. også på public domain-bøger (tekst og audio) hos LibriVox: http://librivox.org/
to, april 24, 2008 at 06:20PM | Unregistered CommenterRune
@Zenia: Jeg gik med vilje uden om gratis downloads i første omgang ud fra princippet gratis=forringet kvalitet på den ene eller anden måde og/eller ikke nye titler, men jeg kan se af kommentarerne, at jeg har et ukendt netområde at udforske :)

Til alle, der har kommenteret: Mange tak for tips.
fr, april 25, 2008 at 10:36AM | Registered CommenterAlexK
Gutenberg.org har en række public domain tekster (også som lydfiler). Ulempen er selvføgelig at det er tekster der er gamle +70 eller mere, og at oplæserne ikke er professionelle - men det kan være godt alligevel. Jeg har hentet både Robison Crusoe og Tarzan. Og det er ganske hyggeligt at høre. (Hvis man lige går uden om de computeroplæste, deres stemmer er nogenlunde lige så charmerende som to dåser skinke der bliver slået mod hinanden)

Og tak for din oplæsning på fantasticon i øvrigt.
sø, april 27, 2008 at 10:49PM | Unregistered CommenterJesper Rugård
@Jesper: Det er selvfølgelig rigtigt. Pointen med min jagt var dog, at jeg gerne ville lytte til det nyeste nye (TM). Men tak for tippet - og også tak for interessen på Fantasticon. Det var rigtigt hyggeligt at være der.
ma, april 28, 2008 at 09:39AM | Registered CommenterAlexK
Det havde jeg ikke fattet helt. Hvad så med http://escapepod.org/ (science fiction), http://pseudopod.org/ (horror) eller http://podcastle.org/ (fantasy). Alt sammen selvfølgelig på engelsk, men sådan er livet indtil videre...
ma, april 28, 2008 at 09:49AM | Unregistered CommenterJesper Rugård
Hej Alex

Godt med en heads-up omkring problemerne med lydbøger, som i nogle tilfælde er meget reelle, men i andre tilfælde nok mest skyldes dårlige formuleringer på websiderne.
På EnNyBog.dk er ca. 95% af bøgerne i MP3-format, som du ikke behøver at konvertere. Når du har fundet en bog du kan lide, fremgår det af beskrivelsessiden hvilket format den leveres i. I nogle få tilfælde er det WMA, så gå uden om dem, men i de allerfleste tilfælde er det MP3, som er lige til at gå til for Mac-folket :-)

Send gerne en mail hvis du har nogle kommentarer eller forslag til forbedringer i øvrigt.

De bedste hilsener,
Michael Berth
ti, april 29, 2008 at 02:45PM | Unregistered CommenterMichael Berth
Hvis du går ind på lytenbog finder du kun lydbøger til download på mp3 filer enkelt og ligetil
on, december 17, 2008 at 12:20PM | Unregistered CommenterHenrik Smith
www.EnNyBog.dk har nu udelukkende MP3-lydbøger til lynhurtig download. Kig omkring :-)
on, maj 6, 2009 at 09:14AM | Unregistered CommenterMichael

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.