« Blogopdateringer | Main | Feelgood, level 2 »

Praktisk entymologi

    Holte er et meget grønt område. Udover at være en vigtig brik i Rudersdals profil som en sportsaktiv kommune (antager jeg), er Holte også hjemsted for et væld af kryb, kravl og flyvende (onskab), som nyder godt af vildtvoksende haver og mange, mange små damme og søer.
    Jeg bor i et hus, der er jævnt attraktivt for snegle af den landligt stribede slags med små sneglehuse og lange, grå fødder. Stribede snegle er meget fine dyr, og jeg holder rigtigt meget af dem. Udover at være dekorative, er de også utroligt smukke og elegante når de strækker følehornene ud og langsomt glider afsted i én, lang, ubrudt bevægelse. Meget meditativt. Og det bliver kun bedre i XXL-udgaven, vinbjergsneglene, som jeg alt for sjældent møder i skoven.
Om morgenen sidder de små stribede varianter nydeligt fordelt på vores dugvåde indgangsparti, og gør hvad det end er snegle gør, når de sidder på mure. Måske soler sig, eller drikker. Eller nyder udsigten. Planlægger dagen. "Denne uge er jeg på sviptur over til busken med de hvide blomster. Hvis jeg lægger frokosten på den tredje flise og aftensmaden i skyggen af ... "
    Men henad aften bliver det forforfærdentligt at dele sit jordlod med sneglene. Når man skal ud med skraldespanden eller måske hente katten i baghaven i skumringen, og tager flisegangen, går der lige præcist kun et øjeblik før man hører det uheldsvangre *knas*. Man ved, at en uskyldig snegleven - stribet - sidder fast under sålen på ens sandaler. Han nåede aldrig busken med de hvide blomster. Eller den frække snegletøs på den anden side af dørkarmen. Eller at blive til en lille, ny snegl. Så mumler man et brødebetynget "undskyld", og prøver forsigtigt at afsøge flisen foran med spidsen af foden, inden man vover det næste skridt. Men nej. Knas. For fanden da. Undskyld! Knas, knas, knas. Inden man har nået hushjørne, ligger større slægtsgrene af stribede hussnegle fladtrådte tilbage på fliserne. Og der er ikke noget at gøre, andet end at tage mordene på sig, og håbe de vælger noget med ben og bedre acceleration i deres næste liv.
    Så er der dræbersneglene. Vi har sorte, gule, røde og brune snegle i Holte, og mens jeg er ganske med på at de sorte snegle er harmløse og venskabelige væsener, er jeg straks mere usikker på den varme palette af brunt, gult og rødt. Er dræbersnegle kun brune? Eller også lidt røde? Er de gule neutrale? Eller sneglenes version af hyperafblegede trendjunkies? Det er vigtigt at skelne, for jeg har læst i avisen, at min art er i indædt krig med dræbersneglene, og at jeg både er en dårlig nabo og en ussel landsforræder, hvis jeg ikke er med i kampen. Dræbersnegle kommer væltende og spiser vores haver og jordbær og haveredskaber og andet løsøre, siges det. Men jeg har haft svært ved at oparbejde det rette destruktive had mod de slimede gæster. Mest fordi jeg også holder meget af snegle uden hus. Come on, hvor slemt kan det være. Og hvad nu hvis jeg stamper en rød snegl i småstykker, og det slet ikke var den rigtige variant?
    Men så fortalte nogen mig, at dræbersnegle dræber de andre snegle. Outrage! Jeg må beskytte den sorte, danske snegl mod invasive arter! Jeg er straks mere motiveret for at løfte min sandal i hævnende handling. Men snegle uden hus er så fandens store. Og slimede. Og fyldt med indvolde. Hvis jeg lader som ingenting, bliver de sikkert nakket af de andre haveejere. Eller ædt af egern. Go egern, go!
    Man kan også lære noget nyt af at have åbne vinduer i nattetimerne. En aften lød der en sær brummen ved bagerste vindue, og ind væltede et grønt, trekantet insekt der slingrede erratisk rundt i rummet for til sidst at styrte dramatisk ned i min kurv med smykker. Jeg havde aldrig set noget så grønt og trekantet. Og med brune striber. Og noget skjoldagtigt på ryggen. Måske ville den bide. Måske kom den fra Afrika i en klase bananer. Eller fra en af de nye EU-lande. Den blev straks varetægtsfængslet i et glas, og så strøg jeg på Google. Det gik hurtigt op for mig, at der er et dynamisk miljø for insektelskende mennesker online. Der var debatfora om trevingede murbiller, chatsider om alle varianter af myrer, prægtige gallerier med frække nærbilleder af store blødvinger fanget i erotiske øjeblikke.  
    Det var svært og jeg ledte rigtigt længe ("Bille + grøn + farlig + akutdød", "bille + grøn +mange + ben", "bille + grøn + trekantet + fjollet", "bille + grøn +übersjælden +dusør".... ), men den aften fik jeg forskellen mellem flåter og tæger på plads. De har altid været det samme dyr i min forståelse. Flåt, tæge, flåt, tæge. Alle til hobe grimme, blodsugende lortedyr, der hænger i højt græs med skimasken trukket ned, klar til at hoppe på uanende mennesker og pumpe dem med Borrelia mens de ler skingert og ondt og oven i købet stjæler deres blod. Men min nattegæst var en tæge, nærmere bestemt en grøn bredtæge, som ifølge siden "... er vegetar og lever udelukkende af plantesaft, som den suger på forskellige planters blade og frugter." Aaah. Vegetar. Fredselskende og kær. Helt OK. Min gæst blev løsladt med mange undskyldninger og vage løfter om erstatning, og brummede vredt ud i natten igen. Se, fredelig sameksistens faciliteret af viden og rigelig netadgang.
    Til gengæld kom min kat hjem fra skoven med en pragtsamling af de lokale flåter, som straks sprængte hitlisterne som det mest ulækre, frastødende og afskyelige dyr jeg til dags dato har måttet trække af mit kæledyr med en dertil indrettet flåttang. Flåter er naturens double-up på edderkopper. Edderkopper er grimme, kravlende bæster, der fanger ting i deres spind og langsomt myrder det. Men de tager i det mindste fluer, og jeg må tilstå, at jeg har en pragmatisk alliance i mit køkken med et par af dem. Flåter er edderkopper med en påsat blodsæk, og et skud borrelia i snablen. Uden spind, men nu så små, at man ikke har en chance for at fange dem. Hvis jeg ikke var så økologisk bekymret og ideologisk hæmmet, ville jeg ønske dem ud af den forsamlede fødekæde sammen med hvepsene, der ikke gør andet end at være rockeragtige og gå os i bedene. Men på en lidt cool måde.  
    Og så er der myggene. Holte har myg i særklasse. Ikke de der små, tøsede myg, der langsomt og tøvende nærmer sig med et klart og tydeligt "MMMmMmmMMMmMMMmmmMMM", så man kan nå at være irriteret, stå op af sin seng, finde en avis, rulle den sammen, vente forbitret mens man beklager tabet af nattesøvn, og mange minutter senere smadre den uvidende angriber med dagens nyheder, når den endelig når frem. Holtemyg er ikke alene store som frilandssvin. De er også lydløse. Og de stikker gladeligt gennem en t-shirt.No shit, jeg har taget dem på fersk gerning. Og de stikker så hårdt, at man kan mærke stikket som et lille nap i armen. Hvis man så ikke er hurtig og får dem klasket, pumper de hele legemsdelen fuld af deres toptunede Holtemyggegift, og så kan man forvente 14 dages kradsend, hævet ømhed, som bare ikke vil gå over eller holde op.
    Og hvor andre myg formår at holde sig til søer, damme, moser og andre steder med stillestående vand, og i øvrigt høfligt stempler ind ved aftenstid, og pænt ud igen om morgenen, er Holtemyg klar hele døgnet. Hvis man vover sig ned til sin terasse ved højlys dag,og den ligger delvis i skygge, vælter der straks en 3-4 brumbassestore Holtemyg ud og vikler snablen om benene på én, mens de råber på de andre. Uden varsel, uden en lyd, uden respekt for at jeg vejer mere end alle deres venner tilsammen. Holtemyg er den eneste lokale dyreart, jeg med glæder myrder. Og ikke alene myrder. Jeg smører dem ud på mine ben og kagler ondskabsfuldt, mens deres døde insektrester tørrer væk i solen sammen med det stjålne blod. Holtemyg gør mig til et grimt menneske.

Posted on onsdag, juni 20, 2007 at 06:18PM by Registered CommenterAlexK in | CommentsPost a Comment

PrintView Printer Friendly Version

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.